Sieraden schoon maken en onderhoud

Onderhoud en schoonmaken van sieraden


In ons vorige blog bericht over : Sieraden metalen en verkleuringen, zijn we al dieper ingegaan op de verschillende metalen waar sieraden van gemaakt worden en over de verkleuring van sieraden. In dit bericht zullen we ingaan op hoe je sieraden het beste kunt onderhouden en kunt schoonmaken.

Sieraden hebben nogal eens de neiging te verkleuren. Of het nou een echt zilver of gouden sieraad is, of een verzilverd of verguld (plated) sieraad van staal, op den duur verkleuren ze allemaal! Maar niet getreurt, wij zullen je vertellen hoe je verkleurde sieraden weer blinkend schoon kunt krijgen.

Onderhoud Sieraden

Een sieraad koop je natuurlijk niet om maar een paar keer te dragen. Wanneer je onderstaande tips in acht neemt, verkleuren ze minder snel en weet je precies hoe je je sieraden weer kan laten schitteren!

Bewaar tips

Bewaar je sieraden op een stofvrije en droge plek. Veel mensen bewaren hun sieraden namelijk in de badkamer maar de hoge vochtigheid in de badkamer kunnen je sieraden aantasten. Bewaar je sieraden daarom altijd op een droge, donkere plaats zodat ook het licht je sieraden niet kan laten verkleuren.

Om te voorkomen dat je sieraden snel in de knoop gaan, kun je ze na het dragen het beste met de sluiting dicht opbergen in een apart zakje. Bij Lovely Thingz krijg je daarom ook altijd een sieradenzakje of bewaardoosje waar je het sieraad in kunt bewaren.

Draag tips

Doe je sieraden voor het slapen gaan altijd af. Het is natuurlijk wel lekker makkelijk, vooral als je altijd dezelfde sieraden draagt, maar om te voorkomen dat er knikjes in je sieraad komen of dat je sieraad breekt, kun je het beter afdoen voordat je gaat slapen.

draag tips sieraden Pas op met huidverzorgingsproducten, cosmetica en chemische middelen. Wanneer je sieraden in aanraking komen met deze middelen, kunnen ze worden aangetast met verkleuring en dofheid als gevolg. Een goed voorbeeld hiervan is, dat veel mensen eerst hun sieraden om doen en hierna nog een lekker geurtje opspuiten. Dan komt de parfum dus vaak ook op het sieraad terecht waardoor het sneller de mooie glans zal verliezen.

Ga ook niet douchen, zwemmen of sporten met je sieraden om. Het vocht en zweet tast de sieraden aan en het kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn als je ergens achter blijft hangen met je sieraad.

Ook kunnen je sieraden verkleuren door de PH-waarde van je huid. De PH-waarde van je huid is sterk afhankelijk van je voeding, alcoholgebruik en of je medicijnen slikt. Deze middelen beïnvloeden namelijk de zuurgraad van je huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Dit verschilt per persoon en hier kun je uiteraard niets aan doen.

Schoonmaken Sieraden

Zelfs als je alle bovenstaande onderhoud tips in acht neemt, is het heel normaal dat je sieraden op den duur toch gaan oxideren (verkleuren). In de meeste gevallen kun je ze makkelijk weer blinkend schoon krijgen met onderstaande schoonmaak tips. Dus haal al je sieraden te voorschijn en laten we gaan poetsen. Let op: De schoonmaakmethode’s zijn afhankelijk van welk metaal het sieraad is gemaakt.

Zilveren sieraden schoonmaken

Schoonmaken met groene zeep: Maak een sopje met wat groene zeep en borstel het sieraad met een tandenborstel in het zeepmengsel. Spoel het hierna af met lauw water en droog het goed met een droge zachte doek.

Schoonmaken met een zilverpoetsdoekje: Deze kun je vaak bij de drogist kopen en zijn heel eenvoudig te gebruiken. Het is een zacht doekje wat is geimpregneerd met een zilverpoetsmiddel. Met het doekje kun je je sieraad weer glanzend op poetsen. Het doekje kan alleen niet in de wasmachine want dan zal de zilverpoets eraf gaan.

Schoonmaken met een dompelbadje: Je kun je zilveren sieraad ook schoonmaken met een speciaal dompelbadje voor zilver. Bijvoorbeeld die van Hagerty Silver Clean. Dompel je sieraad gedurende een paar seconden onder en poets het op met het bijgeleverde doekje. Gebruik deze schoonmaaktechniek NIET bij zilveren sieraden waar één of meerdere steentjes of edelstenen in zitten. Hiermee is er risico dat het steentje los komt of dat het steentje wordt aangetast. Wij raden echter aan altijd eerst een de schoonmaaktip met groene zeep uit te proberen. De vloeistof in een dompelbadje maakt het sieraad wel weer prachtig schoon, en is ook speciaal bedoeld voor zilveren sieraden, maar is behoorlijk agressief. Niet te vaak doen dus.

Gouden sieraden schoonmaken

Schoonmaken met groene zeep: Maak een sopje met wat groene zeep en borstel het sieraad met een tandenborstel in het zeepmengsel. Spoel het hierna af met lauw water en droog het goed met een droge zachte doek.

Schoonmaken met een dompelbadje: Je kun je gouden sieraad ook schoonmaken met een speciaal dompelbadje voor goud. Bijvoorbeeld die van Hagerty Gold Clean. Dompel je sieraad gedurende een paar seconden onder en poets het op met het bijgeleverde doekje. Gebruik deze schoonmaaktechniek NIET bij gouden sieraden waar één of meerdere steentjes of edelstenen in zitten. Hiermee is er risico dat het steentje los komt of dat het steentje wordt aangetast. Wij raden echter aan altijd eerst een de schoonmaaktip met groene zeep uit te proberen. De vloeistof in een dompelbadje maakt het sieraad wel weer prachtig schoon, en is ook speciaal bedoeld voor gouden sieraden, maar is behoorlijk agressief. Niet te vaak doen dus.

Verzilverde en met goud vergulde (silverplated of goldplated) sieraden schoonmaken

Schoonmaken met een zacht doekje: Poets het sieraad op met een zacht doekje.

Schoonmaken met groene zeep: Maak een sopje met wat groene zeep en borstel het sieraad heel verzichtig met een tandenborstel in het zeepmengsel. Spoel het hierna af met lauw water en droog het goed met een droge zachte doek. LET OP: Niet te hard poetsen want anders kun je het verzilverde of vergulde laagje eraf poetsen.

Hoewel alle bovenstaande schoonmaak tips veel toegepast worden voor het schoonmaken van sieraden en wij deze schoonmaakmethodes zelf ook toepassen, het blijven slechts tips en zijn geheel voor eigen risico. Je kunt je sieraden natuurlijk ook altijd nog naar een juwelier brengen om ze schoon te laten maken als je dit prettiger vindt.

"Oma weet raad" tips

oma weet raad sieraden schoonmaak tipsHet internet staat vol met allerlei huis tuin en keuken middeltjes om je sieraden mee schoon te maken. Dus als je van experimenteren houd moet je zeker eens Googlen op: Sieraden schoonmaken met (in combinatie met één van de volgende woorden) soda, dreft, cola, bier, azijn, ammoniak, zout citroensap, glasreiniger, bakpoeder etc.

Wat we ook nog tegen kwamen tussen de huis tuin en keuken tips, was een tip om blanke nagellak aan de binnenkant van een sieraad te smeren of er haarlak op spuiten om een sieraad te beschermen tegen verkleuring en allergie of groene aanslag op je vingers te voorkomen. Of een tip om blanke nagellak op dof geworden steentjes te smeren zodat ze weer gaan glimmen.

Wij zouden zelf niet alle “Oma weet raad” methodes uit durven te proberen maar er zullen vast wat tips bij zitten die echt zullen werken. Met onze tips heb je deze methodes ook helemaal niet nodig maar we vonden het toch wel heel leuk om deze middeltjes delen.