as sieraad vullen

Stappenplan: Zelf een Assieraad vullen:

In onze webshop vind je een prachtige collectie assieraden die je zelf kunt vullen. In dit blog zullen we stap voor stap uitleggen hoe je een assieraad zelf kunt vullen, zodat jouw assieraad perfect wordt gevuld en je deze meteen kunt dragen.

Benodigdheden
Voordat we beginnen, laten we eerst de benodigdheden op een rijtje zetten. Zorg ervoor dat je de volgende items bij de hand hebt voordat je begint:

  • Het assieraad dat je wilt vullen
  • De as van je dierbare
  • Vul setje die je hebt ontvangen bij je bestelling (trechter/staafje/lepeltje)
  • Eventueel een kleine schroevendraaier (indien het sieraad een schroefsluiting heeft)
  • Een vel papier
  • Een zachte doek

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je begint met het vullen van het assieraad, is het belangrijk om een rustige en schone werkruimte te creëren. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen binnen handbereik hebt en dat je voldoende tijd hebt om de taak rustig uit te voeren.

We raden aan om tijdens het vullen een vel papier onder het assieraad te leggen. Mocht je wat as morsen dan kun je het namelijk makkelijk weer bij elkaar vegen.

Let op: Soms kan de as wat te grof zijn, dit is heel normaal. Er zitten dan bijvoorbeeld nog kleine stukjes in. Deze zullen niet altijd in het assieraad passen. Je kunt deze stukjes eruit halen of de as fijner maken met een vijzel.

Het is belangrijk om hierop te letten voordat je de as gaat plaatsen in het sieraad, zo voorkom je dat het trechtertje verstopt raakt en de as niet goed in het sieraad gaat.

Stap 2: Het openen van het assieraad

Pak het assieraad en zoek naar de opening waarin de as zal worden geplaatst. Dit kan een kleine schroef, een dop of een ander sluitmechanisme zijn. Gebruik indien nodig een kleine schroevendraaier of een ander gereedschap om het assieraad te openen.

Draai voorzichtig de sluiting of het schroefje van het sieraad los (met de kleine schroevendraaier). Doe dit langzaam en zorgvuldig om krassen op het gepolijste oppervlak te voorkomen. Als het sieraad een schroefsluiting heeft kun je deze meestal vinden aan de onderkant of achterkant van het sieraad.

Na het verwijderen van het dopje/schroefje zie je de askamer van het sieraad. Voordat je begint met het vullen van de askamer, raden we aan om het openen en sluiten van het schroefje een paar keer uit te proberen. Zo krijg je hier handigheid in en weet je zeker dat je de sluiting na het vullen in één keer goed kunt sluiten.

Het schroefje past perfect in de askamer. Wanneer je het schroefje goed sluit, zal het precies gelijk liggen met de achterkant. Het zal dus niet te laag of te hoog zijn, maar exact op dezelfde hoogte als het sieraad.

Stap 3: Plaatsen van de as

oma weet raad sieraden schoonmaak tipsGebruik de trechter en het lepeltje om voorzichtig een kleine hoeveelheid as in de askamer te scheppen.

De opening van de trechter is erg klein, gebruik daarom het kleine meegeleverde staafje om de as voorzichtig naar binnen te duwen en schud het sieraad zachtjes om de as goed te verdelen in de askamer. Wees geduldig en neem de tijd om ervoor te zorgen dat alle as veilig in het assieraad terechtkomt.

Vul de askamer tot maximaal 80 procent, zorg ervoor dat je de ruimte die het schroefje inneemt niet met as vult. Verwijder eventuele asresten bij de schroefdraad met behulp van het ijzeren staafje.

Stap 4: Sluiten van het assieraad

Voordat je het sieraad sluit, voer je nogmaals een proefsluiting uit. Controleer of de rand van de askamer volledig vrij is van as, wat cruciaal is voor een correcte sluiting.

Als je weerstand ondervindt bij het plaatsen van het schroefje, controleer dan of er geen as in de schroefdraad zit of dat het schroefje scheef is geplaatst.

Volg deze stap alleen wanneer je het assieraad definitief wilt sluiten
Om het assieraad definitief te sluiten kun je het assieraad dichtlijmen met Bison Lock Bond of 2-componentenlijm.

Gebruik hiervoor een satéprikker of tandenstoker en breng een heel klein beetje lijm aan op het puntje ervan. Breng de lijm vervolgens voorzichtig aan op de eerste schroefdraden van de askamer.

Draai nu het schroefje er in één keer goed in. Als je lijmresten ziet, kun je deze voorzichtig verwijderen met een wattenstaafje en spiritus.

Laat je sieraad 24 uur drogen voordat je het gaat dragen.

Stap 5: Reinigen en controleren

Na het vullen van het assieraad, kun je de zachte doek gebruiken om eventuele morsingen of vlekken schoon te maken. Controleer het assieraad zorgvuldig om er zeker van te zijn dat het goed is afgesloten en dat er geen as of andere deeltjes aan de buitenkant zijn achtergebleven.

Je assieraad is nu klaar om te dragen

dragen ashangerHet assieraad is nu succesvol gevuld met de as van je dierbare. We hopen dat dit stappenplan je goed heeft geholpen bij het veilig en zorgvuldig vullen van het assieraad, zodat je het met trots kunt dragen en koesteren.

Heb je nog vragen bekijk dan ook ons blog met veelgestelde vragen over assieraden.

In dat blog gaan we dieper in op wat assieraden zijn, hoe ze gemaakt worden en zullen we nog meer veelgestelde vragen over assieraden beantwoorden.